Kako kupiti kartu za gradski prevoz u Beogradu

“Kako kupiti kartu za gradski prevoz u Beogradu” je pitanje koje u poslednje vreme svi postavljaju. Ako si prvi put u Beogradu ili već koristiš gradski prevoz, važno je da znaš za nove promene u načinu naplate karata. Da li je sistem bolji nego pre je na tebi da oceniš.

U Beogradu je nedavno uveden novi sistem kupovine karata, kako kažu nadležni, “omogućava jednostavniju i bržu upotrebu usluga gradskog prevoza”. U odnosu na prethodni BusPlus sistem gde su postojale tri zone, sada je kroz sitem BeogradPlus grad podeljen na dve zone koje pokrivaju 17 beogradskih opština. Takođe, nadležnost naplate karata je prešla sa privatne firme na novoosnovano JKP “Naplata prevozne usluge” kojim upravlja Grad Beograd.

Na slice se nalazi kako izgleda nova papirna karta za gradski prevoz u Beogradu.

Papirne karte

Pored ideje da se ceo sistem digitalizuje, papirne karte je moguće i dalje kupiti na prodajnim šalterima JKP “Naplata prevozne usluge”, kao i na preko 600 kioska širom grada. Sliku gde su navedena prodajna mesta možete videti u nastavku tekstu u delu sa mesečnim kartama.

Kupovina karte SMS porukom

Velika novina koju je nosi sistem je doneo je kupovina karte putem SMS poruke u kucanje odgovarajućeg teksta. Sama cena karte će biti naplaćena koroz skidanje postojećeg kredita sa prepaid brojeve ili na kraju meseca uz račun za postpaid brojeve. U samoj SMS poruci ukucaćeš tekst karte u zavisnosti od zone ili vremenskog trajanja karte i poslati ga na 9011.

Kada je cena karte u pitanju, kao što je prikazano na slici iznad, ona se kreće od 50 dinara za 90 minuta u okviru zone A, do 24.000 dinara u zoni A, kao i 36.000 dinara u zoni A i B za godišnju kartu. Ujedno, ako planiraš da koristiš gradski prevoz narednih godinu dana ova opcija je i najisplativija.

Kupovina karte u vozilu

Karta se više ne može kupiti kod vozača već isključivo korišćenjem kreditnih kartica na aparatima koji se nalaza na početku vozila. Na samom aparatu možeš izabrati zonu i vrstu karte koju želiš da kupiš, a plaćanje izvršiš prislanjanjem kreditne kartice ili mobilnog telefona na gornji deo uređaja. Ovo ograničava korišćenje ovog načina plaćanja na Visa i Mastercard kartice sa bezkontaktnim plaćanjem, odnosno ne možeš plaćanje izvršiti npr. Dina karticom. Nakom izvršenog plaćanja karta će biti otšampana na aparatu.

Mobilna aplikacija

U okviru novog sistema puštena je u radi i nova aplikacija koju je razvio Grad Beograd, a koja objedinjuje više funkcija. Preko nje možete kupiti kartu koristeći kreditnu karticu, pratiti kretanje autobusa, odnosno njihov dolazak na vašu stanicu, kao i prijaviti problem.

Aplikaciju možete preuzeti na GooglePlay i AppStore.

U odnosu na prethodnu apliakciju, nova aplikacija pruža dosta novih mogućnosti i iz našeg ugla je zaista dosta naprednija, a zahvaljujući novim apdejtovima stabilnija je i bolje funkcioniše.

Pogledaj video

Mesečna karta

Mesečnu karu možete kupiti putem SMS poruke, aplikacije ili na prodajnim šalterima JKP “Naplata prevozne usluge”.

Slika prikazuje prodajma mesta na kojima možete kupiti kartu za gradski prevoz u Beogradu.

Kazne

Na kraju važno je napomenuti da je plaćanje gradskog prevoza koji koristimo obaveza svakog od nas. U slučaju da u gradskom prevozu budeš zateknut/a bez plaćene karte kazna iznosti 5000 dinara i izdaje se u formi prekršajnog naloga. Ako kaznu platiš u roku od 7 dana, ona iznosi 2500 dinara. S obzirom na nove cene karata koje su zaista snižene, mnogo je isplatljivije da platiš kartu!

Nove povlastice

Srednjoškorci i penzioneri uz odgovarajuću legitimaciju prevoz mogu koristiti besplatno, a takođe i noćni gradski prevoz čija je cena iznosila i do 300 dinara od sada je potpuno bespaltan.

Svi ostali građani koji iz nekog razloga imaju povlašćenu cenu, plaćaće je 1000 dinara mesečno za obe zove.

Ostale prednosti

Pre uvođenja novog sistema, kod svakih vrata nalazio se validator gde je bilo potrebno očitati BusPlus ili kreditku karticu, a od sada validatori više ne postoje. Postoji samo jedan uređaj na početku vozila koji smo spomenuli, ali služi samo za kupovinu karte. Ovo će kako kažu nadležni “će smanjiti gužve prilikom ulaska u vozilo, jer su se građani zadržavali na vratima kako bi očitali kartu”.

Kao što smo reki na početku, na tebi je da proceniš da li je novi sistem bolji ili lošiji. Za sva pitanja koja imaš, a na koje nisi našao/la u ovom tekstu, možeš se obratiti nadležnima u JKP “Naplata prevozne usluge”.

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,

Stipendija Dositeja

Kako dobiti stipendiju Dositeja

Stipendija Dositeja, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, predstavlja sjajan podsticaj za izuzetne studente i učenike. Ova finansijska podrška olakšava put prema kvalitetnom