5 razloga zašto treba da odeš na studentsku razmenu

Pre volontiranja u Erazmus studentskoj mreži, i sama sam imala predrasude i strahove kad su u pitanju studentske razmene. Rodila sam se i odrasla u Beogradu i nikad nisam provela više od 2 nedelje van Srbije. Kako bih se snašla u drugoj zemlji? Kako bi mi izgledao društveni život? Da li je sve to uopšte vredno vremena i truda?

The group of cheerful students sitting in a lecture hall before lesson. The education, university, lecture, people, institute, college, studying, friendship and communication concept

1. Odlazak na razmenu će podstaći tvoj akademski razvoj

Šta god da je tvoja oblast studija, predavanja i razgovor sa kolegama iz inostranstva će ti doneti svežu, drugačiju perspektivu. Prodrmaće sve ono što si do sad uzimao/la kao jedini način da pristupiš temi. Stoga, pomoći  će ti da i počneš samostalno da rešavaš probleme.  I naravno, steći ćeš znanje koje ti možda ne bi bilo dostupno na tvom matičnom fakultetu.

2. Uticaće pozitivno na tvoj lični razvoj na bezbroj načina

  • Malo gde ćeš naučiti da postaneš snalažljiv i prilagodljiv kao u inostranstvu. Ukoliko si već morao/la da se preseliš u veći grad zbog studija, znaš o čemu pričam. Možeš onda samo da zamisliš koliko bi te ovakvo iskustvo učinilo samostalnijim, ako je to ono što ti nedostaje.
  • Izaći ćeš iz zone komfora – najzad! Imaćeš i više smelosti da češće izlaziš iz nje. Ko zna koliko avantura će ti to doneti.
  • Usvojićeš proaktivan pristup životu – nećeš na razmeni imati sve vreme ovog sveta da polako upoznaš ljude, grad, čekaš da se šanse same stvore.
  • Sigurno ćeš naći način da putuješ i obiđeš čak i okolne zemlje. Bićeš okružen mladim ljudima koji su obožavaju putovanja (zašto bi inače bili na razmeni), a to je prilika koja se ne propušta!

3. Pobeda za tvoj profesionalni razvoj

Brojevi ne lažu: troje od četvoro Erasmus+ studenata kažu da su, nakon povratka iz inostranstva, bolje razumeli čime tačno žele da se bave.

Budućem poslodavcu će biti sigurno zanimljiv tvoj boravak u inostranstvu. Biće to ona stavka u CV-ju koja će ga izdvojiti iz gomile sličnih. Moći ćeš na ovaj period da se pozoveš kao na dokaz da si radoznao/la i spreman/na na promene. Zamisli tek značaj tvoje otvorenosti i poznavanja različitih kultura u nekoj internacionalnoj kompaniji.

4. Naučićeš nov jezik i/ili usavršiti onaj koji već znaš

Na razmeni ćeš upoznati i lokalne studente i one iz drugih zemalja. Zamisli koliko će povećati tvoje samopouzdanje u pričanju engleskog! Ili, možda će ti najzad ona silna gramatika nemačkog biti od koristi.

Napokon ćeš iskoristiti jezik koji si učio iz udžbenika ili usvajao gledajući serije – da izraziš svoje mišljenje i razgovaraš sa zanimljivim ljudima. Kad smo već kod toga-

5. Proširićeš krug prijatelja

Na razmeni ćeš upoznati i lokalne studente i one iz drugih zemalja. Od svih njih ćeš naučiti mnogo toga o njihovim kulturama i vrednostima. Imaćeš i kod koga da odeš kad se uželiš zemlje u kojoj si bio/la na razmeni.

Zašto ti pišem sve ovo?

Kao volonter u Erazmus studentskoj mreži, imala sam priliku da upoznam mnogo mladih ljudi koji su odabrali da provedu semestar u mom gradu. Svi koje sam srela su oduševljeni Beogradom! Razgovori sa njima su mi dragoceni, jer mi pomažu da svoj grad vidim očima onih koji nikada ranije nisu bili u Srbiji. Njihova mišljenja su me iznenadila. Otkrila sam novu ljubav za sopstveni grad, zahvaljujući oduševljenju koju su mi preneli studenti iz inostranstva.

Uverili su me da, ako odeš na razmenu studenata, možeš samo da dobiješ. Oni su dobili mnoga poznantstva koja će sačuvati i vrednovati, verujem, dugo; divne uspomene iz Srbije; a i mogu da se pohvale da su naučili po koji srpski recept.

Razgovor sa ovim mladim ljudima me je ohrabrio da shvatim da je upravo studentska razmena najbolji način da se iskoriste studentski dani.

Tekst priremila Dijana Blagojević

Dijana Blagojević studira Srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ljubav prema pisanoj reči koristi i za pisanje sadržaja – volonter kopirajter je u ESN-u od oktobra 2021. godine. Predaje engleski jezik deci i mladima. Voli da čita, piše i putuje.

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,

Stipendija Dositeja

Kako dobiti stipendiju Dositeja

Stipendija Dositeja, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, predstavlja sjajan podsticaj za izuzetne studente i učenike. Ova finansijska podrška olakšava put prema kvalitetnom