CEEPUS

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) je program razmene izmedu srednjoevropskih drzava, a u programu ucestvuju samo državni fakulteti. To mogu biti studentske razmene, istrazivacki boravci i letnje skole. Shodno tipu mobilnosti, trajanje moze varirati od nedelju dana (letnje škole) do jedan ili dva semestra (studentske razmene). CEEPUS razmene su otvorene za studente iz drzava koje su deo projekta u druge države koje su deo projekta. To su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kosovo*, Madarska, Moldavija, Poljka, Rumunija, Severna Makedonija, Slovacka, Slovenija, Srbija Hrvatska i Ceska.

Vrste mobilnosti
Proces prijave korak po korak
Najčešće postavljena pitanja
Šta je CEEPUS mreža?
CEEPUS mreža se sastoji od najmanje tri univerziteta iz različitih CEEPUS partnerskih zemalja. Studenti imaju mogućnost da u okviru mreža univerziteta odlaze na studentske razmene.
Koje institucije učestvuju u programu?
Kada je Srbija u pitanju u CEEPUS programu učestvuju samo intitucije čiji je osnivač Republika Srbija, odnosno u njemu ne učestvuju privatni fakulteti i univeriteti.
Ko može da se prijavi?
Možeš se prijaviti ako student ili studentkinja jedne od institucija koja učestvuje u programu. Jedna institucija je koordinator programa razmena, a svaka institucija koja učestvuju ima kontakt osobu koju možeš pitati sve što te zanima.
Learn More
Kada mogu da se prijavim za program?
Poziv za prijavu se otvara svake godine početkom decembra. Rok za prijavu je 15. januar.
Learn More
Ko su freemoveri?
Ako vaša matična institucija nije na deo mreže, takođe možete da se prijavite za grant kao freemover u bilo kojoj CEEPUS zemlji. Imajte na umu da je dostupan samo ograničen broj besplatnih grantova.
Learn More
Iskustvo iz prve ruke

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Čitaj na Blogu