Erasmus+

Erasmus je program Evropske unije koji je nastao 1987. godine kao ideja razmene studenata između evropskih univerziteta.
Ovaj naziv takođe predstavlja skraćenicu European Region Action Scheme for the Mobility of University Students, odnosno program  namenjen mobilnosti univerzitetskih studenata. 

Danas, program nosi naziv Erasmus+ i pored obrazovanja obuhvata obuke, omladinu i sport. Ovaj program će se sproviditi od 2021. do 2027. godine.

Zemlje koje učestvuju u programu se dele na programske i partnerske. Od 2019. godine Srbija ima status programske zemlje, zajedno sa zemljama Evropske unije, Lihtenštajnom, Islandom, Noverškom, Turskom i Severnom Makedonijom. Ovaj status znači da se studentima i mladima pružaju iste prilike kao i njihovim vršnjacima iz zemalja Evropske unije. 

0
iznosi budžet programa od 2021. do 2027.
Više od 0
učesnika u programu do sada.

Studenti su sveukupno zadovoljstvo u stranoj državi i zadovoljstvo studijama u inostranstvu ocenili od 1 do 5.

0
Zadovoljstvo sveukupnim iskustvom
0
Zadovoljstvo studijama
Veštine i znanja koje če ti promeniti život.

Novim programom nastoji se povećati kvalitativni učinak njegovih aktivnosti i osigurati jednake mogućnosti. Zbog toga se nastoji dopreti do ljudi različitih godina rođenja, iz različitih kulturnih sredina i različitog socioekonomskog položaja. Posebna je pažnja je posvećena osobama s manje mogućnosti, uključujući osobe s invaliditetom, poteškoćama u obrazovanju ili migrantskim poreklom, kao i osobama koje žive u ruralnim i udaljenim područjima.


Aktivnosti mobilnosti u okviru programa otvoriće više prilika za sticanje i razvoj digitalnih veština. Sprovođenje programa će biti digitatalno i pojednostavljeno za učesnike, posebno zahvaljujući inicijativi za Evropsku studentsku ispravu  i načina na koje će institucije sprovoditi program.


U skladu sa Evropskim zelenim planom, program će služiti kao primer jer će podsticati učesnike da umesto aviona biraju prevozna sredstva s manje emisija CO2. Sredstva iz programa Erasmus+ usmeri će se i na izgradnju znanja i razumevanje održivosti i klimatske politike kako bi kako bi svi učesnici stekli kompetencije potrebne za stvaranje održivog društva, načina života i privrede.


Koje sve mogućnosti ti nudi Erasmus+ ?
Najčešće postavljena pitanja
Kako mogu da se prijavim za Erasmus+?
Kako mogu da se prijavim za Erasmus+?
Erasmus+ je veliki program koji obuhvata različite vrste prilika za mlade i studente. U zavisnosti od onoga što te interesuje možeš pronaći više informacija za postupak prijave. Pogledaj koje ti sve mogućnosti Erasmus+ pruža u poljima iznad.
Da li postoje neka ograničenja u pogledu godina?
Da li postoje neka ograničenja u pogledu godina?
To zavisi od dela programa u kojem želiš da učestvuješ. Kada su omladinske razmene i Erasmus za mlade preduzetnike u pitanju moraš da imaš između 18 i 30 godina, dok kod drugih delova programa to ograničenje ne postoji.
Learn More
Gde mogu da pronađem pozive za učešće u programu?
Gde mogu da pronađem pozive za učešće u programu?
Ovo takođe zavisi od toga za koji deo programa apliciraš. Kada su studentske razmene u pitanju pozive objavljuje tvoja visokoškolska institucija, Erasmus
Learn More
Iskustvo iz prve ruke

Čitaj na Blogu

Kako napisati motivaciono pismo

Motivaciono pismo

Motivaciono pismo predstavlja važan deo procesa ako apliciraš za posao ili se upuješ na fakultet, naručito u inostranstvu. Ono ti omogućava da izraziš svoju strast,

Studentske stipendije

Studentske stipendije

Studentske stipendije predstavljaju značajan vid podrške studentima, olakšavajući nam finansijske izazove tokom studiranja. Stipendije za studente mogu se klasifikovati u tri osnovne kategorije: državne stipendije,