Erasmus za mlade preduzetnike

Erasmus za mlade preduzetnike je program koji pomaže ambicioznim mladim preduzetnicima da steknu veštine neophodne za pokretanje i/ili uspešno vođenje svoje preduzetničke ideje. Program je zamišljen tako da okupi mlade preduzetnike i one koji su duže u preduzetničkim vodama, a koji trenutno vode mala ili srednja preduzeća. Cilj ovoga je razmena ideja, znanja i veština koje će im biti potrebne za uspešno vođenje biznisa. 

Od pokretanja programa 2009. godine u njemu je učestvovalo više od 19.000 mladih preduzetnika od kojih su velika većina postali uspešni u vođenju svojih biznisa. 

Benefiti programa

Novo iskustvo

Provešćeš do šest meseci sa uspešnim i iskusnim preduzetnicima u drugoj evropskoj zemlji da bi stekao/la relevantna znanja za započinjanje ili unapređenje sopstvene biznis ideje u širokom spektru oblasti kao što su marketing, finansije, računovodstvo, odnosi sa klijentima.

Unapredi veštine

Unapredi svoje preduzetničke veštine, a time i šanse za uspeh tvoje biznis ideje.

Izgradi mrežu

Učešćem u programu postaćeš deo evropske poslovne mreže uspešnih biznisa.

Međunarodno poslovanje

Stećićeš znanje potrebno kako bi tvoje biznis ideja prešla granice tvoje zemlje i razumećeš bolje pravni okvir poslovanje u zemljama Evropske unije, kao što su Evropsko poslovno pravo i jedinstveno tržište.

Saradnja

Možeš pronaći važne partnere za izgradnju tvoje preduzetničke ideje koji će ti pomoći da zajedno napravite veći i uspešniji biznis.

Komunikacija

Usavršićeš strani jezik, naručito u oblasti koja je vezana za međunarodno poslovanje. Naučićeš da funkcionišeš u multikulturalnom timu, a benefite ovoga moćićeš da preneseš i na svoju biznis ideju.

Proces prijave korak po korak
Ispunjavaš uslove i imaš konkretnu ideju koju možeš predstaviti kroz biznis plan?

Najčešće postavljena pitanja

Da li postoji rok za prijavu?
Ne, ne postoji rok za prijavu na program. Možeš se prijaviti onlajn bilo kada.
Prijavi se
Ko može da učestvuje?
Mogu da učestvuju svi mladi preduzetnici. Izraz „mladi preduzetnik“ uključuje preduzetnike u nastajanju, koji planiraju da pokrenu sopstveni biznis u narednim mesecima, ili one koji su već osnovali sopstveni biznis u poslednje tri godine. Bilo da je planirano ili već postoji, posao može biti u bilo kom sektoru.Novi preduzetnici moraju da pokažu dobro obrazovno i strukovno iskustvo i održivu poslovnu ideju.
Koje zemlje učestvuju u programu?
U programu učestvuje 27 zemalja članica Evropske unije, kao i Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Island, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Kosovo*.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Learn More
Da li mogu da učestvujem u ovom programu ako sam već učestvovao/la u drugim delovima Erasmus+ programa?
Da, važno je samo da se programi ne preklope. Odnosno, na programu ne možeš učestvovati ako si npr. trenutno na Erasmus+ studentskoj razmeni ili na master studijama u okviru Erasmus Mundus programa.
Learn More
Šta je lokalna kontakt tačka?
Izvršna agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) zvanično imenuje posredničke organizacije širom Evropske unije i drugih zemalja učesnica koje deluju kao lokalne kontakt tačke za mlade preduzetnike. Ove kontaktne tačke vode mlade preduzetnike tokom procesa prijave i tokom trajanja programa kako bi pomogli u uspostavljanju uspešne veze sa odgovarajućim preduzetnikom.
Learn More
Iskustvo iz prve ruke
Trenutno nema podeljenih iskustava.

Čitaj na Blogu