Erasmus za mlade preduzetnike

Erasmus za mlade preduzetnike je program Evropske unije koji pomaže ambicioznim mladim preduzetnicima da steknu veštine neophodne za pokretanje i/ili uspešno vođenje svoje preduzetničke ideje. Program je zamišljen tako da okupi mlade preduzetnike i one koji su duže u preduzetničkim vodama, a koji trenutno vode mala ili srednja preduzeća u Evropi. Cilj ovoga je razmena ideja, znanja i veština koje će im biti potrebne za uspešno vođenje biznisa. 

Od pokretanja ovog segmenta programa Erasmus 2009. godine u njemu je učestvovalo više od 19.000 mladih preduzetnika od kojih su velika većina postali uspešni u vođenju svojih biznisa. 

Benefiti programa

Novo iskustvo

Provešćeš do šest meseci sa uspešnim i iskusnim preduzetnicima u drugoj evropskoj zemlji da bi stekao/la relevantna znanja za započinjanje ili unapređenje sopstvene biznis ideje u širokom spektru oblasti kao što su marketing, finansije, računovodstvo, odnosi sa klijentima.

Unapredi veštine

Unapredi svoje preduzetničke veštine, a time i šanse za uspeh tvoje biznis ideje.

Izgradi mrežu

Učešćem u programu postaćeš deo evropske poslovne mreže uspešnih biznisa.

Međunarodno poslovanje

Stećićeš znanje potrebno kako bi tvoje biznis ideja prešla granice tvoje zemlje i razumećeš bolje pravni okvir poslovanje u zemljama Evropske unije, kao što su Evropsko poslovno pravo i jedinstveno tržište.

Saradnja

Možeš pronaći važne partnere za izgradnju tvoje preduzetničke ideje koji će ti pomoći da zajedno napravite veći i uspešniji biznis.

Komunikacija

Usavršićeš strani jezik, naručito u oblasti koja je vezana za međunarodno poslovanje. Naučićeš da funkcionišeš u multikulturalnom timu, a benefite ovoga moćićeš da preneseš i na svoju biznis ideju.

Proces prijave korak po korak
Ispunjavaš uslove i imaš konkretnu ideju koju možeš predstaviti kroz biznis plan?

Najčešće postavljena pitanja

Da li postoji rok za prijavu?
Ne, ne postoji rok za prijavu na program. Možeš se prijaviti onlajn bilo kada.
Prijavi se
Ko može da učestvuje?
Mogu da učestvuju svi mladi preduzetnici. Izraz „mladi preduzetnik“ uključuje preduzetnike u nastajanju, koji planiraju da pokrenu sopstveni biznis u narednim mesecima, ili one koji su već osnovali sopstveni biznis u poslednje tri godine. Bilo da je planirano ili već postoji, posao može biti u bilo kom sektoru.Novi preduzetnici moraju da pokažu dobro obrazovno i strukovno iskustvo i održivu poslovnu ideju.
Koje zemlje učestvuju u programu?
U programu učestvuje 27 zemalja članica Evropske unije, kao i Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Island, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Kosovo*.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Learn More
Da li mogu da učestvujem u ovom programu ako sam već učestvovao/la u drugim delovima Erasmus+ programa?
Da, važno je samo da se programi ne preklope. Odnosno, na programu ne možeš učestvovati ako si npr. trenutno na Erasmus+ studentskoj razmeni ili na master studijama u okviru Erasmus Mundus programa.
Learn More
Šta je lokalna kontakt tačka?
Izvršna agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) zvanično imenuje posredničke organizacije širom Evropske unije i drugih zemalja učesnica koje deluju kao lokalne kontakt tačke za mlade preduzetnike. Ove kontaktne tačke vode mlade preduzetnike tokom procesa prijave i tokom trajanja programa kako bi pomogli u uspostavljanju uspešne veze sa odgovarajućim preduzetnikom.
Learn More
Iskustvo iz prve ruke
Trenutno nema podeljenih iskustava.

Čitaj na Blogu

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,

Stipendija Dositeja

Kako dobiti stipendiju Dositeja

Stipendija Dositeja, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, predstavlja sjajan podsticaj za izuzetne studente i učenike. Ova finansijska podrška olakšava put prema kvalitetnom

Privatni fakulteti u Beogradu. Students in class.

Privatni fakulteti u Beogradu

Beograd se uzdiže kao intelektualno središte, nudeći mrežu akademskih prilika kako preko državnih, tako i preko privatnih fakulteta. Među ovim institucijama, privatni fakulteti u Beogradu

Kriterijumi

U programu možeš da učestvuješ kao mladi preduzetnik ako:

 • Čvrsto planiraš da započneš sopstveni biznis na osnovu održivog niznis plana ili
 • Imaš svoj biznis, ali i manje od 3 godine preduzetničkog iskustva.
 • Imas navršenih 18 godina ili više. Gornja granica ne postoji.
 • Imaš prebivalište u jednoj od zemalja koje učestvuju u programu, u ovom slučaju u Srbiji.
 • Spreman/a si da sarađuješ sa starijim preduzetnikom tokom svog boravka, tako što ćeš staviti svoja znanja i veštine na raspolaganju u cilju obostranog učenja.
 •  Spreman/a si da izdvojiš dodatna svoja sredstva tokom programa, ako za to bude postojala potreba, odnosno ako sredstva iz stipendije ne budu bila dovoljna da pokriju sve troškove.
 • U programu možeš učestvovati samo jedno, odnosno ako si već učestvovao/la u programu ne možeš se ponovo prijaviti za učešće.

Kako mogu da učestvujem u programu?

 •  Pripremi dokumenta za prijavu: CV, motivaciono pismo, dok ćeš ako već nemaš svoj biznis morati da pripremiš i biznis plan.
 • Registruj se putem onlajn portala, dugme za registraciju možeš naći ispod.
 • Pretraži bazu preduzetnika i na osnovu svojih interesovanje izaberi najadekvatnijeg.
 • Nakon što si primljen/a na program kroz komunikaciju sa tvojim preduzetnikom domoćinom dogovori sve važne detalje programa – datumi, ciljevi i planovi koje je potrebno ispoštovati tokom programa.
 • Obavesti kontaktnu tačku za Srbiju o tome da si primljen/a na program.
 • Pre odlaska na na program potrebno je da zaključiš ugovor sa preduzetnikom domaćinom, ali i svojom kontaktnom tačkom.

 

 • Početak boravka u inostranstvu: Trajanje programa može biti od 1 do 6 meseci sa mogućnošću podele, ali pod uslovom da vremenski period ne prelazi ukupno 12 meseci.
 • Važno je imati na umu da program ne podržava stažiranje ili radnu praksu – samo preduzetničke saradnje između pojedinačnih preduzetnika, odnosno tebe kao mladog preduzenika i preduzetnika domaćina.

Finansije

Tokom boravka na programu koji traje od jednog do šest meseci imaćeš stipendiju koja ti može pokriti sve ili delove tvog boravka i ona se kreće  od 530 do 1.100 EUR, u zavisnosti od države u kojoj boraviš.

Važno je imati na umu da ova stipendija možda neće biti dovoljna da ti pokrije sve troškove boravka i dobro je da kod sebe imaš dodatna sredstva koja si spreman/a da izdvojiš za vreme trajanja programa.

Tvoja stipendija se finansira kroz program i preduzetnik domaćin nema nikakve finansijske obaveze prema tebi.