Kako se spakovati za studentsku razmenu

Pakovanje celog života u jedan kofer deluje iz prve kao nemoguća misija. Odeća, kozmetika, aparati, omiljena šolja i medved sa kojim spavate ceo život su samo neke od stvari koje vam baš trebaju tamo dok ste na studentskoj razmeni.

studentska razmene

1.  Dokumenta (i fotokopije istih)

Možda deluje kao da je implicirano da treba poneti sva dokumenta pri odlasku, ali svakako nije na odmet staviti sebi podsetnik da su svi ugovori neophodni tokom prvog perioda. Sem ugovora i pasoša, uvek je dobra ideja imati fotokopije istih negde pri ruci jer često informacije online znaju da zavaraju i da morate u poslednji čas da tražite fotokopirnicu u novom gradu. Takođe treba imati na umu da stvari poput mesečne prevozne karte, biblioteke i slično mogu da vam traže malu sliku dimenzija za pasoš što može da bude skupo zadovoljstvo. Najbolje je poneti par sličica koje ćete imati pri ruci ako poželite da imate člansku kartu bilo koje organizacije ili npr. ESNcard

Learning agreement iako može biti dostupan online vam mogu tražiti i fizičkoj formi, a uvek je bolje sprečiti nego lečiti probleme u poslednji čas. Jedna fascikla sa svim neophodnim dokumentima i papirima može da reši kasnije glavobolje pri prikupljanju papira nakon povratka. 

2. Novac

Nebitno da li smo navikli na kartice ili ne, imati keš u određenoj količini pomaže pri malim kupovimana kao i pri potencijalnim uspostavljanjem računa, birokratskim plaćanjima i bilo kojim drugim transakcijama. Iako u dosta država se keš ne koristi koliko u Srbiji, devizne i debitne kartice mogu biti zablokirane nakon određenog vremena u stranim državama zbog bezbednostih mera protiv krađa. Poslednja stvar koja vam je potrebna je da ostanete bez svih kartica. Takođe je dobro proveriti kada tačno kartice ističu jer nekada nije moguće da dobijete novu bez ličnog podizanja iste. 

Mantra pred polazak na studentsku razmenu: pare, pasoš, telefon. Bez svega drugog se može.

3. Adapteri za struju

Svaki punjač može u svaki šteker, zar ne? Pa ne baš. Različite zemlje imaju različite ulaze za struju kao i voltažu, samim tim možete običnim kuvalom za vodu da izazovete požar ako ne proverite da li je struja ista kao u vašoj državi. Struja u Srbiji je 220 volti što je takođe standard za države Evropske unije, ali aparteri za struju mogu biti različiti a poslednja stvar nakon odlaska na studentsku razmenu koja vam je potrebna je da jurite po adapter da napunite telefon i javite se porodici.

4. Odeća

Za neke države vam je potreban samo kupaći i peškir za sve sezone. Za neke države je dobra ideja poneti bundu za ranu jesen. Ukratko, proverite kakvo je vreme gde idete i kako se ljudi tamo oblače generalno. Vetar, česte kiše ili pak jako sunce znače da je potrebna određena garderoba za svakodnevno oblačenje.

Niko ne razmišlja o svakodnevnim stvarima, ali stvari poput majica i farmerki će biti koristije od fensi jakne koja ima 4 kile i zauzima vredno mesto na koje mogu da idu gaće i čarape. Top 10 stvari koje nosite tokom svakog godišnjeg doba su najrealniji izbor stvari koje ćete nositi i u drugom gradu uz donji veš i čarape. 

Niko ne misli da će baš njima izgubiti kofer sa apsolutno svim stvarima pri odlasku na studentsku razmenu, ali najbolje je poneti dodatnu preobuku i osnovnu kozmetiku u ručnom prtljagu ukoliko letite do grada u koji se selite da biste izbegli paničenje jer je apsolutno sve izgubljeno. 

5. Lekovi

Brufen možda više nije roz, ali je svakako koristan u hitnim slučajevima. Sistem zdravstva može biti mnogo sporiji ili brži od onog u Srbiji i čak i naveliko dostupni lekovi poput brufena mogu u drugim državama zahtevati recepte zbog njihovih regulacija. Za prvi kritičan period dobro je poneti lekove na koje ste navikli da koristite u hitnim slučajevima. Uglavnom za sve lekove koje prepisuje lekar morate da pokažete recept na granici, tako da budite spremni sa dokumentacijom za bilo kakve medicinske probleme.

6. Udobna odeća i obuća

Nemaju svi posebnu odeću da teretanu, ali treba imati na umu da se pakujete za sopstvene potrebe. Svaki dan posle predavanja vas očekuje opuštanje po kući koje podrazumeva svakodnevnu, udobnu odeću. To ne mora biti ništa posebno, ali nije sva odeća koju ćete poneti samo za predavanja i za posebne prilike.

Ali šta ne treba da spakujete za studentsku razmenu?

U većini slučajeva vam apsolutno nije potrebna formalna odeća, više od dvoje pari cipela, kozmetika poput šampona, sapuna i slično koja je svuda dostupna, knjige za koje ste emotivno vezani itd. Odlazak na studentsku razmenu je tokom pakovanja proces čišćenja gde morate da jasno odredite prioritete. 

Jastuk i posteljina: svuda postoji Ikea i Jysk i druge opcije gde nabaviti posteljinu po niskim cenama. Sem ukoliko vam medicinsko stanje ne zahteva drugačije, jastuk nabavite po dolasku umesto da zauzima mesto. 

Sveske i pribor za pisanje: svaki grad ima svoje knjižare sa svojim stvarima i sveske i knjige mogu da dodaju znatno težinu, što može biti problem kada se vuče kroz grad. 

Bela tehnika: kuvalo je u svakoj državi isto, a većina domova i nameštenih stanova već imaju osnovnu belu tehniku koja posle ostaje u smeštaju i ne mora biti vraćena kući istim tim ogromnim koferom.

Sada vam samo ostaje da pronađete studentsku razmenu koja vam odgovara!

ESN Serbia

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,

Stipendija Dositeja

Kako dobiti stipendiju Dositeja

Stipendija Dositeja, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, predstavlja sjajan podsticaj za izuzetne studente i učenike. Ova finansijska podrška olakšava put prema kvalitetnom