Motivaciono pismo

Motivaciono pismo predstavlja važan deo procesa ako apliciraš za posao ili se upuješ na fakultet, naručito u inostranstvu. Ono ti omogućava da izraziš svoju strast, veštine i motivaciju za određenu poziciju ili studije i time da se izdvojiš iz mase kandidata. Ovde ćemo istražiti detaljno kako napisati motivaciono pismo, pružajući korisne smernice i primere.

Šta svako motivaciono pismo treba da sadrži?

Motivaciono pismo je dokument koji kandidat šalje potencijalnom poslodavcu ili univerzitetu kako bi ih ubedio da su oni pravi izbor. Ovo pismo treba da bude dobro struktuirano, sadrži jasnu svrhu i personalizovano je za specifičnu poziciju ili program. Ispod smo izdvojili sve važe elemente, dok na kraju teksta možeš videti i praktičan primer 🙂

1. Personalizacija

Motivaciono pismo treba da adresiraš konkretnu osobu ili instituciju. Pored toga što ćeš navesti u gornjem levom ćošku na koga je pismo adresirano, samu informaciju možeš provući i kroz tekst. Na ovaj način daješ lični dodir i pokazuje ozbiljnost i pažnju.

2. Izražavanje strasti i motivacije

Treba odmah da pređeš na stvar i da u prvom pasusu istakneš zašto želiš to za šta se prijavljuješ. Naravno, potrudi se da taj pasus ne bude generički već iskren i autentičan.

3. Demonstracija veština i iskustva

Nakon motivacije, treba da istaknš svoje relevantne veštine, obrazovanje i iskustvo, koristeći konkretne primere kako bi podržao svoje tvrdnje. Uglavnom se uz motivaciono pismo šalje i CV, pa je potrebno da se stvari navedene poklapaju.

4. Povezivanje sa vrednostima institucije/kompanije

Dobro je navesti i kako se tvoji ciljevi i vrednosti podudaraju sa vrednostima kompanije ili fakulteta. Zato dobro istraži šta su misija i vizija institucije kojoj šalješ motivaciono pismo.

5. Zaključak

Zaključni pasus treba da bude pozitivan, sa nadom da ćeš biti pozvan na razgovor za posao ili primljen na fakultet, ali ne bi trebalo da koristiš termine kao što su: bio bih veoma zahvalan/a, mnogo bi mi značilo, itd. jer su to generički termini, a i svima bi značilo 🙂

Motivaciono pismo za fakultet

Kada apliciramo za fakultet, a ovo se naručito odnosi za fakultete u inostranstvu, potrebno je da uz ocene, biografiju, pošaljemo i ovaj (zaista odlučujući) dokument!

  • Upoznaj se sa fakultetom i programom koji te zanima. Podelite svoju priču o tome zašto baš taj fakultet odgovara vašim ciljevima, šta planiraš da radiš u budućnosti. Svaki fakultet se ponosi svojim alumni članovima. Kako ćeš im ti osvetlati obraz?
  • Jasno izloži svoje akademske i lične ciljeve u vezi sa izabranim fakultetom. Pokažite svoju strast prema odabranoj oblasti studija i kako će vam to pomoći u budućnosti. Šta je to specifično što baš možeš da naučiš na tom fakultetu. Istraži profesore i predmete koji predaju. Istraži šta je to što u tom konkretnom gradu možeš da naučiš što ne možeš na drugom mestu.
  • Istakni svoje akademska postignuća i interesovanja koja su relevantna za fakultet. Takođe, navedi i svoja dostignuća koja nisu vezana za formalno anažovanje, kao što je volonterski angažman, pa čak i radno iskustvo, ako je povezano sa tvojom oblašću.
  • Pokaži kako tvoje interesovanje odgovara programu fakulteta. Pomeni profesore ili istraživačke projekte koji te inspirišu.
  • Zaključite tekst sa nadom da ćete biti primljeni i izrazite zahvalnost na razmatranju vaše aplikacije.

Motivaciono pismo za posao

  • Potrudi se da svoje motivaciono pismo adresiraš konkretnoj osobi koja će čitati tvoje pismo. Ovo će pokazati da si uložio/la napor da se informišeš o kompaniji i da si ozbiljno zainteresovan/a za poziciju.
  • U prvom pasusu, jasno izrazi svoju strast prema poziciji za koju se prijavljuješ. Podelite svoje motive i zašto želiš da radiš upravo u toj kompaniji.
  • U narednim pasusima, istakni svoje relevantne veštine, obrazovanje i iskustvo. Koristi konkretne primere kako bi pokazao/la kako i doprineo/la prethodnim projektima ili poslovima.
  • Istaknite kako tvoje vrednosti i ciljevi odgovaraju vrednostima kompanije. Istraživanje kompanije je od suštinskog značaja kako bi bolje razumeo/la njihovu kulturu i vrednosti.

Zaključak

Napisati efikasno motivaciono pismo za posao ili fakultet zahteva pažnju prema detaljima, personalizaciju i veštinu izražavanja. Koristi ove smernice kao osnovu, ali uvek dodaj svoj lični pečat!

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Studentske stipendije

Studentske stipendije

Studentske stipendije predstavljaju značajan vid podrške studentima, olakšavajući nam finansijske izazove tokom studiranja. Stipendije za studente mogu se klasifikovati u tri osnovne kategorije: državne stipendije,

Kako napisati CV na telefonu

U današnjem digitalnom svetu, mobilni telefoni su postali neizostavni alati za gotovo sve aspekte našeg života, uključujući i profesionalni razvoj. Kada je u pitanju traženje