Motivaciono pismo – Kako ga napisati?

Motivaciono pismo predstavlja važan deo procesa ako apliciraš za posao ili se upuješ na fakultet, naručito u inostranstvu. Ono ti omogućava da izraziš strast, veštine i motivaciju za određenu poziciju ili studije i time da se izdvojiš iz mase kandidata. Ovde ćemo istražiti detaljno kako kako teče proces pisanja motivacionog pisma, pružajući korisne smernice i primere.

Šta svako motivaciono pismo treba da sadrži?

Motivaciono pismo je dokument koji kandidat šalje potencijalnom poslodavcu ili univerzitetu kako bi ih ubedio da su – oni pravi izbor. Ovo pismo treba da bude dobro struktuirano, da ima jasnu svrhu i personalizovano je za specifičnu poziciju ili program. Ispod smo izdvojili sve važe elemente, dok na kraju teksta možeš videti i praktičan primer 🙂

1. Personalizacija

Motivaciono pismo treba da adresiraš konkretnu osobu ili instituciju. Pored toga što ćeš navesti u gornjem levom ćošku na koga je pismo adresirano, samu informaciju možeš provući i kroz tekst. Na ovaj način daješ lični dodir i pokazuje ozbiljnost i pažnju.

2. Izražavanje strasti i motivacije

Treba odmah da pređeš na stvar i da u prvom pasusu istakneš zašto želiš to za šta se prijavljuješ. Naravno, potrudi se da taj pasus ne bude generički već iskren i autentičan.

3. Demonstracija veština i iskustva

Nakon motivacije, treba da istaknš svoje relevantne veštine, obrazovanje i iskustvo, koristeći konkretne primere kako bi podržao svoje tvrdnje. Uglavnom se uz motivaciono pismo šalje i CV, pa je potrebno da se stvari navedene poklapaju.

4. Povezivanje sa vrednostima institucije/kompanije

Dobro je navesti i kako se tvoji ciljevi i vrednosti podudaraju sa vrednostima kompanije ili fakulteta. Zato dobro istraži šta su misija i vizija institucije kojoj šalješ svoju prijavu i pismo.

5. Zaključak

Zaključni pasus treba da bude pozitivan, sa nadom da ćeš biti pozvan na razgovor za posao ili primljen na fakultet, ali ne bi trebalo da koristiš termine kao što su na primer: bio bih veoma zahvalan/a, mnogo bi mi značilo, itd. jer su to generički termini, a i svima bi značilo 🙂

Motivaciono pismo za fakultet

Ukoliko apliciraš za fakultet, a ovo se naručito odnosi za fakultete u inostranstvu, potrebno je da uz ocene, biografiju, pošaljemo i ovaj (zaista odlučujući) dokument!

 • Upoznaj se sa fakultetom i programom koji te zanima. Podelite svoju priču o tome zašto baš taj fakultet odgovara vašim ciljevima, šta planiraš da radiš u budućnosti. Svaki fakultet se ponosi svojim alumni članovima. Kako ćeš im ti osvetliti obraz?
 • Jasno u pismu izloži svoje akademske i lične ciljeve u vezi sa izabranim fakultetom. Pokažite svoju strast prema odabranoj oblasti studija i kako će vam to pomoći u budućnosti. Šta je to specifično što baš možeš da naučiš na tom fakultetu. Istraži profesore i predmete koji predaju. Istraži šta je to što u tom konkretnom gradu možeš da naučiš što ne možeš na drugom mestu.
 • Istakni svoje akademska postignuća i interesovanja koja su relevantna za fakultet. Takođe, navedi i svoja dostignuća koja nisu vezana za formalno anažovanje, kao što je volonterski angažman, pa čak i radno iskustvo, ako je povezano sa tvojom oblašću.
 • Pokaži kako tvoje interesovanje odgovara programu fakulteta. Pomeni profesore ili istraživačke projekte koji te inspirišu.
 • Zaključite tekst sa nadom da ćete biti primljeni i izrazite zahvalnost na razmatranju vaše aplikacije.
 • Ne zaboravi da navedeš svoje kontakt podatke na kraju pisma.

Motivaciono pismo za posao

Ukoliko apliciraš za posao sledeće informacije ti mogu biti od koristi.

 • Potrudi se da tokom pisanja svog motivacionog pisma za posao adresiraš konkretnoj osobi koja će čitati tvoje pismo, a ne na samog poslodavca – firmu. Ovo će pokazati da si uložio/la napor da se informišeš o kompaniji i da si ozbiljno zainteresovan/a za poziciju.
 • U prvom pasusu, jasno izrazi strast prema poziciji i poslu za koju se prijavljuješ. Podelite svoje motive i zašto želiš da radiš upravo u toj kompaniji.
 • U narednim pasusima, istakni svoje relevantne veštine i obrazovanje – koje će biti benefit poslodavcu. Koristi konkretne primere kako bi pokazao/la kako i doprineo/la prethodnim projektima ili poslovima.
 • Istaknite kako tvoje vrednosti i ciljevi odgovaraju vrednostima poslodavca. Istraživanje kompanije je od suštinskog značaja kako bi bolje razumeo/la njihovu kulturu i vrednosti.
 • Ne zaboravi da navedeš svoje kontakt podatke na kraju pisma.

Zaključak

Motivaciono pismo predstavlja tvoju jedinstvenu priliku da se izdvojiš iz mase kandidata i ostavite trajan utisak na osobu koja donosi odluku. Sastavljeno sa stručnošću i poštovanjem prema programu ili poslu za koji se piše, ono može značajno doprineti tvom uspehu.

Ključ uspešnog motivacionog pisma leži u tome da se ono piše sa jasnim ciljem i strategijom. Što bolje razumeš njihove zahteve i ciljeve, to bolje možeš prilagoditi pisanje svog pisma kako bi istakao/la vaše relevantne kvalifikacije i iskustva.

Tokom pisanja, fokusirajte se na tvoje najveće prednosti i postignuća koja su relevantna za poziciju. Upotrebljavaj konkretne primere i podatke kako bi podržao/la svoje tvrdnje i pokazao/la konkretan doprinos koji ćeš dati.

U svom zaključku, ponovite svoju zainteresovanost za program ili posao i izrazite svoju zahvalnost na razmatranju. Možete takođe napomenuti svoju dostupnost za intervju i navesti kontakt informacije.

Ne zaboravite, motivaciono pismo je ogledalo vaše profesionalne ličnosti. Uložite vreme i trud u njegovo pisanje kako biste se predstavili na najbolji mogući način i povecali svoje šanse za uspeh.

Dodatni saveti:

 • Koristi profesionalni ton i format u pismu.
 • Pazite na pravopis i interpunkciju.
 • Pročitajte svoje pismo na glas kako bi proverio/la tok i preglednost teksta.
 • Neka neko pročita vaše pismo i pruži vam povratne informacije.

Uz malo truda i pažnje, možete napisati motivaciono pismo koje će vam pomoći da se približite svojim profesionalnim ciljevima.

Napisati efikasno motivaciono pismo u 2023 godini za posao ili fakultet zahteva pažnju prema detaljima, personalizaciju i veštinu izražavanja. Koristi ove smernice kao osnovu, ali uvek dodaj svoj lični pečat!

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,