Studiranje u Nemačkoj: Da li je zaista besplatno?

Ako planiraš da nastaviš studije u inostranstu, Nemačka bi mogla biti pravi izbor. Studiranje u Nemačkoj je vrlo atraktivno za studente iz celog sveta, uključujući i nas iz Srbije. Osim vrhunskog kvaliteta obrazovanja, ono što privlači studente jeste to što je studiranje u Nemačkoj gotovo besplatno. Ipak, nije sve tako jednostavno. U ovom tekstu ćeš zasnati korisne informacije o tome da li je studiranje u Nemačkoj zaista besplatno i na šta treba da obratiš pažnju pri planiranju svojih studija u ovoj zemlji.

Studiranje u Nemačkoj: Besplatno ili ne?

Jedan od razloga zašto je studiranje u Nemačkoj posebno atraktivno za strane studente jeste to što je zvanično “besplatno”. Međutim, od zimskog semestra 2017/2018. vlada pokrajine Baden-Virtemberg uvela je školarinu od 1.500 evra po semestru za studente izvan Evropske unije. Ostale nemačke pokrajine i dalje ne naplaćuju školarinu, ali studenti su u obavezi da plate semestarske participacije koje uključuju administrativne takse, takse za studentski centar, takse za studentski parlament i semestarske karte za gradski prevoz. Iznos taksi varira zavisno od pokrajine i univerziteta, a uglavnom iznosi oko 200-300 evra po semestru.

Važno je napomenuti da besplatno studiranje u Nemačkoj važi samo za državne fakultete, a da će strani studenti koji su primljeni na neki od fakulteta u Nemačkoj, studirati pod istim uslovima kao i Nemci.

Tvoj novi dom

Kada su u pitanju smeštaj i troškovi života tokom studija, mesečni troškovi studentskog života u Nemačkoj iznose u proseku oko 800 evra. Najveći izdatak je stanarina, ali najekonomičnije rešenje za smeštaj su studentski domovi koji se često nalaze u neposrednoj blizini ili u sklopu univerziteta. Troškovi stanarine u domovima kreću se oko 200-400 evra mesečno, a za dobijanje mesta u domu potrebno je na vreme se informisati i konkurisati. Ukoliko ne dobiješ mesto u domu, uvek se možetš opredeliti za iznajmljivanje stana u blizini fakulteta. U Nemačkoj je popularno iznajmljivanje “zajedničkih” stanova sa cimerima, gde svako ima svoju sobu, dok se zajedničke prostorije dele. Slično kao i kod nas.

Sprichst du Deutsch?

Za studiranje u ovoj zemlji, studenti moraju da prate nastavu na nemačkom jeziku, osim ako postoji mogućnost studiranja na engleskom jeziku u nekim programima i obrazovnim institucijama.

Nivo znanja nemačkog jezika koji je potreban za studiranje u Nemačkoj mora da se dokaže prilikom apliciranja za vizu i podnošenja dokumenata za prijavu na fakultet. Dokumentovanje nivoa znanja nemačkog može se izvršiti polaganjem DSH ispita (DSH-2 nivo) ili TestDaF ispita (TDN4 nivo). Ovi ispiti se organizuju u Nemačkoj i u nekim drugim zemljama, a takođe postoje i drugi sertifikati koje većina visokoobrazovnih institucija priznaje kao dokaz poznavanja nemačkog jezika, kao što su sertifikati Geteovog instituta, Telc Deutsch C1 Hochschule i Deutsches Sprachdiplom nivo II.

Ukratko, ako planirate da studirate u Nemačkoj, morate da budete spremni za učenje nemačkog jezika i dokazivanje vašeg nivoa znanja kako biste se mogli prijaviti za studije.

Kako dobiti studentsku vizu i dozvolu boravka za studiranje u Nemačkoj?

Ako si primljen/a na univerzitet u Nemačkoj, prvi korak je da dobiješ dokaz o prijemu na fakultet. Bez ovog dokumenta nećeš moći konkurisati za studentsku vizu. Bitno je da se prijaviš na vreme, jer procedura može trajati i nekoliko meseci.

Postoje dve vrste vize: viza za podnošenje prijave za upis na fakultet i studentska viza.

Viza za podnošenje prijave važi tri meseca i omogućava ti da podneseš prijavu na fakultet. Ukoliko taj rok nije dovoljan, viza se može produžiti na maksimalno 6 meseci. Ako dobiješ pozitivan odgovor sa fakulteta, treba da izvadiš studentsku vizu koja važi tri meseca. U tom roku, moraš da u mestu stanovanja u Nemačkoj podneseš zahtev za dozvolu boravka.

Potrebni dokumenti uključuju prijavu adrese, potvrdu o zdravstvenom osiguranju, potvrdu o studiranju i pasoš sa vizom.

Dozvola boravka se izdaje na dve godine a zatim se produžava, zavisno od trajanja studija, na osnovu potvrde koja se dobija na univerzitetu ili višoj školi u kojoj studirate. Bitno je da se pripremiš na vreme i razmisliš o svim potrebnim dokumentima kako bi uspešno dobio/la studentsku vizu za studiranje u Nemačkoj.

Stipendija za studije u Nemačkoj

Ako razmišljaš o studiranju u Nemačkoj, verovatno te interesuje i kako doći do studentske stipendije. Dobro je znati da postoje finansijske olakšice za strane studente koji žele da studiraju u Nemačkoj. Najveći broj stipendija dodeljuje DAAD (Nemačka služba za akademsku razmenu), a sve relevantne informacije se mogu pronaći na njihovom sajtu na linku http://www.daad.rs/sr/.

Ako si student iz Srbije, DAAD nudi stipendije i finansijsku podršku u različitim oblicima, uključujući stipendije za master i doktorske studije, ali i za kurseve jezika i letnje škole. Takođe, postoje i specijalizovane stipendije za određene oblasti studiranja, kao što su tehnologija, medicina, umetnost itd.

Važno je znati da se konkurencija za stipendije može biti izuzetno jaka, pa je potrebno da imaš odlične akademske rezultate i poznavanje nemačkog jezika (naročito ako je to uslov za studiranje na određenom fakultetu). Uz to, neke stipendije su uslovljene i određenim kriterijumima kao što su socijalni status, zemlja porekla, pol itd.

Savetujemo ti da istražiš sve mogućnosti koje su ti na raspolaganju i da se prijaviš na vreme, jer se rokovi za prijavu često zatvaraju dosta ranije nego što očekuješ. Osim DAAD-a, postoje i druge organizacije koje nude stipendije za studiranje u Nemačkoj, pa pretraži internet i informiši se o svim opcijama koje su ti na raspolaganju.

Troškovi života i saveti za pripremu

Studiranje u Nemačkoj ima svoju cenu, ali osim finansijskih troškova, postoji i druga cena koju treba uzeti u obzir – prilagođavanje na novu zemlju, kulturu i jezik. Pre nego što se odlučiš za ovaj korak, dobro se informiši o životu u Nemačkoj i svim pratećim obavezama koje ćeš morati da obavljš, kao što su imigracija, zdravstveno osiguranje, smeštaj i registracija u opštini.

Što se tiče finansijskih troškova, u proseku studenti u Nemačkoj troše između 700 i 1000 evra mesečno, uključujući stanarinu, hranu, prevoz i ostale troškove. Takođe, postoje dodatni troškovi za kupovinu udžbenika, materijala i troškove pri upisu na fakultet.

Pored toga, moraš da računaš na papirologiju vezanu za imigraciju, za koju je potrebno izdvojiti vreme i novac. Takođe, neophodno je poznavanje nemačkog jezika i dobra organizacija pri traženju smeštaja i registraciji u opštini. Savetujemo ti da se dobro pripremiš pre odlaska i da se informišeš o svim obavezama i troškovima koje ćeš imati, kako bi tvoj boravak i studiranje u Nemačkoj bili što prijatniji i uspešniji.

Da li sam spreman/a za studije u Nemačkoj?

Kako bi se to saznalo, studenti mogu da urade TestAS, test sposobnosti namenjen stranim studentima. TestAS proverava opšte i specifične veštine i znanja koje studenti poseduju. Ovaj standardizovani test služi i kao prijemni ispit za one koji nemaju direktnu prohodnost na fakultete, a fakulteti mogu da prouče koliko su studenti spremni za studije. Ovaj test pomaže studentima da procene da li su spremni za studiranje u Nemačkoj, dok fakulteti mogu da izaberu studente koji ispunjavaju uslove za prijem na fakultet. Više informacija o TestAS-u možete pronaći na http://www.testas.de/.

Spreman/a si!

Nadam se da su vam informacije koje sam vam pružio/a o studiranju u inostranstvu i odlasku na studentsku razmenu bile korisne i motivišuće. Kao što sam vam već rekao/a, lično smatram da je odlazak na razmenu jedno od najvrednijih iskustava koje student može da doživi tokom svog obrazovanja. Upoznavanje novih kultura, ljudi i običaja, sticanje novih znanja i veština, i pre svega, razvijanje sopstvene ličnosti, nešto su što ne možete da iskusite na drugi način.

Zato, hrabro se upustite u avanturu i krenite u potragu za programima studentske razmene koji bi vam najviše odgovarali. Potrudite se da se dobro informišete o zemlji i univerzitetu na koji želite da odete, o troškovima, vizama i ostalim administrativnim pitanjima. Pripremite se za izazove i uživajte u svakom trenutku koji provedete na razmeni.

Ne dozvolite da vas strah od nepoznatog spreči da iskusite nešto novo i nezaboravno. Verujte mi, odlazak na studentsku razmenu će vam promeniti život na bolje i pružiti vam mnoge nove prilike za lični i profesionalni razvoj. Zato, krenite u avanturu i uživajte u svakom trenutku!

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,