Računanje bodova za fakultet

Upis na fakultet je važan korak u tvom putovanju kroz formalno obrazovanje, a da bi se upisao/la na fakultet po želji, ključno je razumeti kako se boduju kandidati i koje su ključne komponente ovog procesa. U ovom članku, detaljno ćemo istražiti kako se računaju bodovi za upis na faks, uključujući različite kvote i kriterijume za različite programe. Da bismo ti sve ovo olakšali, na kraju teksta se nalazi kalkulator za računanje bodova!

Bodovi iz srednje škole

Prosek ocena koje si ostvario/la tokom srednje škole igraju važnu ulogu ulogu u računanju bodova za upis na fakultete. Što je tvoj prosek ocena viši, to ćeš ostvariti više bodova. Logično 🙂

Iz srednje škole možeš da poneseš maksimalno 40 bodova. Ovi bodovi predstavljaju zbir svih proseka koje si ostvario/la tokom srednje škole, podeljen sa brojm godina koliko si pohađao srednju školu.

Bodovi sa prijemnog ispita

Jedan od najvažnijih faktora pri upisu na fakultet je rezultat koji ostvariš na prijemnom ispitu, koji sledi nakon završene srednje škole. Prijemni ispit može varirati u zavisnosti od fakulteta i programa, a rezultati na ovom ispitu često čine osnovu za rangiranje kandidata za upis na fakultet. Sam prijemni ispit nosi više poena od srednje škole, odnosno čak 60.

Dodatni ispiti

Za određene programe, kao što su umetničke ili sportske oblasti, možeš imati dodatne ispite ili audicije koje se takođe boduju, a koji su sastavni deo prijemnog ispita. Ovi dodatni ispiti često uključuju proveru veština i talenata relevantnih za određeni program.

Specifične Kategorije

Neki kandidati mogu osvojiti dodatne bodove na osnovu različitih kategorija, kao što su:

  • Socijalna i ekonomska kategorija: Kandidati iz socijalno ugroženih grupa mogu osvojiti dodatne bodove.
  • Kategorija osoba sa invaliditetom: Osobe sa invaliditetom imaju posebne kvote i dodatne bodove na raspolaganju.
  • Sportisti i umetnici: Kandidati koji su uspešni u sportu ili umetnosti takođe mogu dobiti dodatne bodove.
  • Takmičenja: Ako si osvajao/la mesta na republičkim takmičenjima tokom srednje škole, možeš takođe očekivati dodatne bodove.

Kvote i programi

Kvota predstavlja broj raspoloživih mesta za određeni program na fakultetu. Kvota se razlikuje od programa do programa i od fakulteta do fakulteta. Takođe postoje kvote za redovne i vanredne studente. Upisna politika i kvote za svaku godinu obično se objavljuju na zvaničnim sajtovima fakulteta i Ministarstva prosvete.

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,