Studentske stipendije

Studentske stipendije predstavljaju značajan vid podrške studentima, olakšavajući nam finansijske izazove tokom studiranja. Stipendije za studente mogu se klasifikovati u tri osnovne kategorije: državne stipendije, međunarodne stipendije, i stipendije privatnih fondacija. Hajde da istražimo u čemu je razlika i da pronađemo onu koja najviše odgovara našim potrebama!

Državne stipendije

Državne stipendije su namenjene studentima različitih nivoa studija i oblasti, s ciljem finansijske podrške i podsticanja akademskog uspeha. Ispod ćemo navesti one koje su svake godine dostupne studentima:

1. Opšte stipendije Ministarstva prosvete

Konkurs za ove stipendije se objavljuje svake školske godine, najmanje tri meseca pre početka školske godine​, odnosno najkasnije u julu.​ Kada su uslovi za dobijanje u pitanju, potrebno je da budeš student/kinja visokoškolse ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, prosto rečeno – državni fakultet.

Uslovi

Za ovu stipendiju možeš aplicirati samo ako se prvi put upisuješ u određenu godinu studija (II,III ili IV), odnosno da nisi obnavljao/a godinu i ne smeš biti u radnom odnosu. Mnoge od nas ovo može da zbuni, ali rad preko omladinske zadruge nije radni odnos, te ovo neće predstavljati prepreku da apliciraš. Pored toga, moraš imati državljanstvo i prebivalište u Srbiji. Kada je prosek u pitanju, on mora biti najmanje 9,00​​.

Proces prijave

Prijavu moraš podneti lično uz uverenje uverenje o upisanom zimskom semestru, dva primerka potpisanog ugovora o stipendiji, i štampane podatke sa elektronske lične karte. (jer digitalizacija)

Iznos stipendije

Iznos stipendije 13.000 dinara mesečno, isplaćuje se u 10 mesečnih rata​​.

Više informacija o ovoj stipendiji možeš naći ovde.

2. Stipendije za izuzetno nadarene studente

Za razliku od opštih stipendija, ove stipendije zahtevaju više truda tokom školovanja, ali sa sobom nose i dosta veći iznos stipendije. Što bi se reklo, tvoje je samo da učiš!

Uslovi

Namijenjene su studentima od treće godine studija koji su tokom studiranja ostvarili prosečnu ocenu najmanje 9,00 i nisu gubili nijednu godinu​​, a ova stipendija se takođe odnosi i na studente master i doktorskih studija.

Iznos stipendije

Kao što smo i napisali, iznos je ovde veći i duže traje sama stipendija (to nismo napisali) – 24.000 dinara mesečno za studente osnovnih i master studija, 30.000 dinara za studente doktorskih studija, isplaćuje se u 12 mesečnih rata.

Više informacija o ovoj stipendiji možeš naći ovde.

3. Stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti

Možda se baš ti obrazuješ za nešto što se smatra deficitarinih oblast u prosveti, a ako imaš želju da preneseš svoje znanje drugima, ovo može biti prava stipendija za tebe. Stipendisti se obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Iznos stipendije

19.800 dinara mesečno, isplaćuje se u 12 mesečnih rata​​.

Spisak deficitarnih zanimanja kao i više o ovoj stipendiji možeš nači na ovde.

4. Dositeja – Stipendija Fonda za mlade talente

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važna je čuvena stipendija Dositeja. Ona je namenjena najuspešnijim studentima, a sredstva obezbeđuje Fond za mlade talente.

Međunarodne studentske stipendije

Ove stipendije su namenjene studentima koji žele da nastave svoje obrazovanje u inostranstvu. One se mogu podeliti po nivoima studija, kao što su osnovne, master ili doktorske studije. Studenti mogu da koriste različite online platforme i resurse za pronalaženje relevantnih međunarodnih stipendija​

Stipendije privatnih fondacija

Privatne fondacije u Srbiji takođe nude stipendije, koje se mogu zasnivati na različitim kriterijumima kao što su akademski uspeh, sportske ili umetničke sposobnosti, kao i osetljivost društvene grupe.

Studentski krediti

Važno je razlikovati studentske stipendije od studentskih kredita. Iako su oba oblika finansijske podrške, studentski krediti se vraćaju osim ako student ne ispuni određene uslove, kao što su završetak studija u roku i diploma sa prosečnom ocenom većom od 8,5.

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Različite novčanice od 1000, 200 i 500 dinara, kao i novčići. Kako zaraditi kao student ovaj novac?

Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a! Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,