Kako zaraditi kao student

Kako zaraditi novac kao student je pitanje koje postavljaju mnogi studenti, tako da nisi sam/a!

Studentima širom, pa tako i u Srbiji, dobro je poznato osećanje “tanušnog džepa”. Želja za nezavisnošću, pokrivanje troškova studiranja i ušteda za budućnost često zahteva pronalaženje načina za dodatnu zaradu pored redovnih studija. Na sreću, postoji niz opcija koje studentima omogućavaju da steknu finansijsku stabilnost i istovremeno steknu vredno iskustvo.

Iskoristi studentske pogodnosti

Stipendije

Mnogi fakulteti, ali pre svega država nudi stipendije zasnovane na socijalnom statusu i akademskom uspehu. Istražite dostupne opcije na svom fakultetu, Ministarstvu prosvete, kao i kod privatnih donatora i fondacija. Više o studentskim stipendijama možeš pročitati u odvojenom tekstu.

Studentski krediti

Krediti predstavljaju finansijsku podršku studentima sa nižim prihodima, ali je važno da se uzmu odgovorno i uz dobar plan otplate.

Zaradi kao student na svojim veštinama

Privatni časovi

Ako ste stručni u određenom predmetu, pomaganje mlađim kolegama ili srednjoškolcima može biti odličan način za dodatnu zaradu. Ovde se najviše ističe držanje časova stranog jezika, prevashodno engleskog. Cena satnice za privatan čas se kreće od 600 do 1500 dinara i možeš zaista pristojno zaraditi.

Prevođenje i lektoristanje

Poznavanje stranih jezika i osećaj za jezik možete iskoristiti za prevođenje tekstova ili lektorisanje radova drugih studenata. Samo je potrebno da imaš hrabrosti i odlučnosti da kažeš svojim kolegama da je za tvoje znanje potrebno da plate. Možda ne zvuči drugarski, ali je to pošteno.

Pisanje seminarskih i maturskih radova

U redu, ovde ponovo dolazimo do moralne dileme da li je ovo ispravno raditi. Međutim, tržiste je takvo da za ovom aktivnošću postoji veoma velika potražnja, a ako si talentovan/a zšto propustiti priliku za ovaj vid zarade, naručito kada nam ChatGPT ili Gemini začajno olakšava posao. Ovde možeš yaraditi između 2000 i 3000 dinara po radu, naravno u slučaju specifičnih zahteva cena zarada može biti i veća.

Freelancing

Aka poseduješ veštine u oblasti pisanja, dizajna, programiranja, marketinga i ostalih veština koje mogu da se rade na laptopu, možeš pronaći posao na različitim platformama kao što su Fiverr ili UpWork.

Poslovi sa fleksibilnim radnim vremenom

Studentski poslovi

Mnoge firme nude studentske pozicije sa skraćenim ili fleksibilnim radnim vremenom koje se može prilagotiti tvojim akademskim obavezama. Takođe, tu su i dobre stare zadruge. Tu u glavnom i nije neki izbor poslova i ima dosta članova, tako da pogledaj šta različite zadruge nude, ali ne očekuj previše.

Rad u ugostiteljstvu i trgovini

Kada su ugostiteljski poslovi u pitanju, tu skoro uvek ima posla, a u zavisnosti od objekta u kojem radiš zarada može biti pozamašna. Toliko pozamašna da neke povuče da odustanu od studiranja. Nemoj da te povuče! Uglavnom su konobari prijavljeni na minimalac, ali od bakšiša možeš zaraditi i dva puta toliko, tako da oprezno 🙂

Takođe, skoro svi trgovinski lanci u Srbiji stalno traže nove zaposlene, tako da ovde ne bi trebalo da imaš problema da nađeš posao. Naravno, ovde je zarada dosta manja, ako na primer radiš na slaganju artikala po rafovima, ali i dosta manja odgovornost.

Promocije, odnosno hostesaing?

Kratkotračni promotivni i hostesing poslovi mogu pružiti brzu zaradu. Uglavnom su veoma jednostavni, a dnevnica se okvirno kreće od 2 do 3 hiljade dinara. Međutim, ovo je “grana privrede” u kojoj postoji očigledna polna diskriminacija tako da je ovaj posao uglavnom namenjen za osobe ženskog pola…

Online preduzetništvo

Prodaja

Ako si kreativan/a i imaš poslovni duh, možeš iskoristiti platforme za online prodaju ili društvene mreže za prodaju ručnih radova, vintage predmeta ili drugih proizvoda. Svaka roba nađe svog kupca i uz malo truda i domišljatosti možeš se baviti preprodajom stvari. Naravno, ako ovo uzme maha predlažemo da se uredno registruješ i plaćaš porez! Kada zarada u pitanju, ovde ni nebo nije granica.

Blogovanje

Deljenje znanja i iskustava kroz blog, društvene mreže ili YouTube kanal može, uz vremenu i trud, pružiti finansijski prihod kroz oglašavanje i sponzorstva. Mnogi su ovo počeli iz zabave, a postali veoma uspešni. Ovde je suvislo govoriti o zaradi jer ona može zadovoljiti potrebe ne jednog već 100 studenata.

Ne potcenjuj “sitne” poslove

Šetnja kućnih ljubimaca

Ljubitelji životinja mogu dodatno zaraditi šetnjom pasa ili čuvanjem kućnih ljubimaca tokom odsustva vlasnika.

Tutorstvo i asistencija

Čuvanje dece ili pomoć deci iz komšiluka sa školskim zadacima predstavlja još jedan način za brzu zaradu.

Zaključak

Pred izborom načina kako zaraditi kao student, važno je razmotriti koliko vremena i energije možeš posvetiti, kao i svoje interese i veštine. Kombinacija više navedenih opcija može biti idealan način da poboljšaš svoj finansijski status i stekneš dragoceno iskustvo tokom studentskih dana.

Podeli na mrežama!

Pročitaj takođe

Računanje bodova za srednju školu.

Računanje bodova za srednju školu

Izbor srednje škole je na neki način jedan od prelomnih trenutaka u tvom životu. Tada ti se otvaraju vrata novim znanjima, prijateljima i razvoju. Međutim,

Stipendija Dositeja

Kako dobiti stipendiju Dositeja

Stipendija Dositeja, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, predstavlja sjajan podsticaj za izuzetne studente i učenike. Ova finansijska podrška olakšava put prema kvalitetnom

Privatni fakulteti u Beogradu. Students in class.

Privatni fakulteti u Beogradu

Beograd se uzdiže kao intelektualno središte, nudeći mrežu akademskih prilika kako preko državnih, tako i preko privatnih fakulteta. Među ovim institucijama, privatni fakulteti u Beogradu